“Kan du levere 800 liter hjemmelavet is om ugen?” var der en kunde, der spurgte min mor, som ejer cateringfirmaet Rørvig Catering. Det kunne hun ikke lige producere, men svarede: ”Det kan Astrid, min datter!” Jeg var ude og rejse i to måneder på det tidspunkt og fik det at vide, da jeg kom hjem. “Hvad går det ud på?” spurgte jeg. ”Det ved jeg ikke,” svarede min mor så. Men det fandt jeg ud af! Og det blev starten til firmaet Isøre Is,” griner 27-årige Astrid Mindrup.

Kunden med forespørgslen var gadegourmetstedet Københavneriet og deres to foodtrucks på Rørvig Havn og Nykøbing Nordstrand. De havde fået den idé at supplere deres gourmetburgere med hjemmelavet is, men manglede nogen til at fremstille den. Og Astrid, der er uddannet konditor, tog udfordringen op. Det viste sig, at ideen om at blive selvstændig og skabe sin helt egen isproduktion var så tillokkende, at Astrids far Torben også gik ind i projektet. Han kom en aften og sagde: ”Nu har jeg et navn!” Og så var de to i gang sammen med at etablere Odsherreds første ismejeri.

Catering og is hos far, mor og datter
I dag deler de to virksomheder lokaler (adskilt af en dør og et vindfang), hvor de som de første har indtaget nogle af de rummelige køkkenfaciliteter i SNS Grønnegården, der er en del af Annebergparken i Nykøbing Sjælland.
SNS Grønnegården husede tidligere et psykiatrisk hospital, og efter planen skal det store centralkøkken rumme flere madiværksættere i fremtiden. Astrids mors vegetarianske cateringfirma, Rørvig Catering, som Astrid også er en del af, ligger bag den ene dør. Og det lille isfirma, der består af Astrid og hendes far, finder man på den anden side af væggen.

Navnet har historiske rødder
Det er derfor, vi nu sidder ved et interimistisk grønt haveklapbord midt inde i produktionslokalet og drikker Nescafé uden mælk. Torben og Astrid har ikke noget personalerum endnu. Vi hører om deres is-eventyr og drøfter, hvilke varianter, der er mest fotogene til fotografens billeder, da Astrid pludselig udbryder: “Vi kan da bare tage Niels ud af fryseren!” Hun hentyder ikke til endnu et familiemedlem, men til en af de bokse med tre slags is, som Isøre Is har skabt. Boksene har fået historiske navne: Kong Niels (hindbær, rabarber, havtorn), Bifrost (vanilje, chokolade, jordbær) og Kong Harald (kaffe, nougat, saltkaramel, lakrids). Navneinspirationen kommer fra Rørvig, der hed Isøre indtil 1300-tallet, og Isøre Ting, hvor både Kong Niels og Kong Harald blev kronet. Og så var der jo også ordspillet i, at hvis man kan være et madøre, så kan man vel også være et isøre…

Isen er økologisk og unik
“Vi var fra starten enige om, at vores is skulle være økologisk. Vores vision var at lave noget, som ingen andre laver. Vi ville også gerne fokusere på nordiske smage som f.eks. hindbær, rabarber og havtorn. Vi kunne selvfølgelig ikke undvære kaffe – og chokoladeisen, men det giver ikke mening for os at fokusere på eksotiske frugter som f.eks. mango og kokos,” lyder det fra Astrid.

Naturgræsmælk fra Tude Ådal
Torben tager ordet: “Vi ville egentlig gerne have fundet et lokalt mejeri, der kunne levere økologisk mælk til os, men det var ikke muligt. Gennem Nordisk Center for Lokale Fødevarer (NCLF) fandt vi frem til en lille producent udenfor Slagelse, Tøvestensgaarden, hvis økologiske køer lever af græs og urter fra en fredet natureng i Tude Ådal. Naturgræsmælken og fløden giver en særlig kvalitet, som er velegnet til vores is,” fortæller Torben. Han forventer, at de sidste formalia snart kommer på plads, så Isøres produktion bliver økologisk certificeret.

Lærte at lave is til sidst
At udvikle isen har ifølge far og datter været ”det mindst bekymrende”. De lavede kontrakten med Københavneriet først, så fandt de lokalerne, købte de nødvendige maskiner og etablerede produktionsfaciliteterne med tilhørende fryselager. ”Og så skulle vi jo bare lære at udvikle is!” lyder det med høj latter fra dem begge. At nå frem dét punkt var det sværeste, det var ikke selve isudviklingsprocessen. ”Vi befinder os jo i en fredet bygning, så Slots -og Kulturstyrelsen har været inde over alle beslutninger i forhold til at indrette lokalerne til vores produktion,” fortæller de. Men at lære at lave is var mere ukompliceret.

Undervisning i de ufærdige lokaler
”Min ven Asger Juul er mejeriingeniør med speciale i udvikling af fødevareingredienser. Han har sammen med Thorkild Boisen fra Boisen Is, der begyndte at fremstille frisk økologisk is i 1999, som en af de første i Danmark, hjulpet os i gang her på SNS Grønnegården. Vi havde kun to bukke og en plade som bord, men vi foretrak at eksperimentere i vores egne lokaler, så det var en ret sjov oplevelse,” fortæller Torben.

Lærer med kendskab til restaurationsbranchen
Torben på 62 år har en baggrund som leder og lærer, og han underviser på en skole i nærheden, sideløbende med den nye karriere som ismager. Men han har alligevel en slags erfaring i branchen. Torben er opvokset på et Carlsbergdepot i Nykøbing Sjælland og har i sin studietid i ferierne solgt øl og sodavand til lokale købmænd, restauranter, kiosker og caféer i Odsherred. Samme tjans, som Torben skal varetage i fremtiden, når han skal ud og sælge Isøre Is til detailvirksomheder. Desuden drev Torben i flere år spillestedet Pakhuset i Nykøbing Sjælland sammen med Astrids mor Kirsten, inden de blev skilt i 2000, hvorefter Kirsten drev stedet videre selv. Men nu er de to altså professionelle naboer i de to produktionslokaler i Annebergparken.

EU støtter projektet
Med en konditoruddannelse fra Conditori & Cafe H.C. Andersen på Rådhuspladsen i København og en supplerende mesteruddannelse, er Astrid godt rustet til sin nye tilværelse som iværksætter. Hun har både all round erfaring med, hvordan man fremstiller “søde sager” og viden om, hvordan man f.eks. skal håndtere alle krav omkring hygiejne. Og hun har netop sagt farvel til Hovedstaden for at flytte til Nykøbing Sjælland, hvor hun har købt hus med sin kæreste, for at satse på det nye. Der er også andre, der ser potentialet i den lokale far/datter- virksomhed, der kun har været i gang siden februar 2018. Isøre Is har netop fået tildelt 260.000 kroner i støtte gennem EU’s såkaldte LAG-midler til at videreudvikle deres firma.

Ser optimistisk på fremtiden
Trods den positive start, har Torben endnu ikke visioner om et internationalt Isøre Is-eventyr. Som en start drømmer han bare om, at Isøre Is kan nå ud til alle byer i Odsherred. Foreløbig finder du den i delikatessebutikken Lynghøj i Asnæs Centeret, hos to af Københavneriets salgssteder og når Isøre selv holder dørsalg hver fredag. Far og datter overvejer også, at de i fremtiden kan udvikle forretningen gennem crowdfunding, så bidragyderne kan blive andelshavere og ambassadører, som brænder for at brede budskabet og kendskabet ud, og som kan være med til at teste nye smagsvarianter. “Vi er optimistiske, for is er jo altid forbundet med glæde!” afslutter Torben med et smil.