Når Danmark nævnes som en fødevarenation, er det ofte vores store, internationale virksomheder, der bliver fremhævet. Men der findes også mange landmænd, fiskere, gartnere, kokke og slagtere, som med stolthed og faglighed dagligt kombinerer begreber som iværksætteri, kvalitet og stedbundne fødevarer, når de går i marken, i stalden eller i køkkenet for at fremstille deres produkter.

De historier fortjener deres egen fortælling!

At høre om fremstillingsmetoder, råvarer, dyr, racer og oprindelse giver nærhed til produktet. Og det giver mening at vide, hvor fødevarerne kommer fra, og hvordan de er skabt. På den måde kan vi koble by og land, og de faglige historier kan være med til at styrke forholdet mellem fødevareproducenterne på landet og forbrugere i byerne.

Det er Nationalt Center for Lokale Fødevarer (NCLF), der har taget initiativ til bloggen. NCLF er startet i Odsherred, som har sit helt eget kulinariske DNA. Det er en frugtbar egn med en stolt landbrugstradition og en kulinarisk iværksætterkultur, der rummer både de små nicheproducenter og de større, industrielle landbrug. I 2014 blev Odsherred internationalt anerkendt som UNESCO Global Geopark, hvor landbruget og fødevareproduktionen er meget nærværende, og hvor klima, natur og jordbund bruges som en aktiv ressource.

Vi tager fat i Odsherred, men bevæger os også rundt i hele Københavns kulinariske opland på Sjælland og øerne – og i resten af Danmark. Bloggen Gastropol er en platform, hvor de passionerede producenters historier bliver fortalt. Målet er, at deres faglighed kan vække din interesse, og at bloggen derved kan give viden og inspiration.

Vi mener, at der findes en stor gruppe producenter, som er relevante og interessante i forhold til den fremtidige produktion af kvalitetsfødevarer. De fortjener at blive set og hørt. NCLF møder til daglig flere af disse producenter, der har mere travlt med at arbejde end at tale om dem selv.

NCLF’s direktør og ansvarshavende redaktør på Gastropol, Jesper Zeihlund, har gennem årene haft kontakt med mange af dem, og NCLF’s journalist Carolina Kromann Wåhlin har nu begivet sig i mark og skov for at skrive historierne og hjælpe dem til at gro.

Du kan kontakte os her: jesper@nclf.dk eller carolina@nclf.dk

Klik her for at læse mere om NCLF

Journalist Carolina Kromann Wåhlin er her omgivet af de væsentligste accessories: En fotogen efterårsskov, en blok til de gode historier og en kurv til bedstemor (eller evt. svampe).

Alle billederne på bloggen er taget af freelancefotograf Benita Marcussen.